Diputació de Girona
back to top
 

Alexis Serrano Méndez

Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme

Alexis Serrano Méndez

Alexis Serrano Méndez (1982) és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, graduat superior en arxivística i gestió documental i postgraduat en gestió de documents electrònics per l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió Documental de la Universitat Autònoma de Barcelona. És tècnic superior arxiver del cos d’arxivers de la Generalitat de Catalunya i director de l’Arxiu Comarcal del Maresme. Exerceix de professor a la Facultat d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià i és president del Centre d’Estudis Vilassarencs. És autor i coautor de diversos llibres de divulgació històrica, així com d’articles i comunicacions a congressos, jornades i col·loquis. Dirigeix Singladures, Revista d’Història i Patrimoni Cultural de Vilassar de Mar i el Maresme, i la col·lecció «Documents i Estudis Maresmencs». A més, forma part del consell de redacció de la prestigiosa revista Analecta Sacra Tarraconensia. Són obres seves Crònica d’un rectorat, Joan Roig i Ramoneda 1916-1957 (2006); L’Abans, recull gràfic de Vilassar de Mar 1852-1965 (2009); 1001 Curiositats del Maresme (2014); Mataró Barroc (2015); Els resistents catalans (2015); Patriotes (2017) i Vilassar de Mar desaparegut (2018). Ha coordinat i publicat treballs amb diversos autors: L’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena (2019) i Autobiografia de Mataró (2019). (Facebook: @acmaresme; Twitter: @acmaresme)

Experiències

«“Mataró: persones i carrer(e)s”, una experiència col·laborativa de l’Arxiu Comarcal del Maresme a partir de fotografies esportives»

Comunicació relativa a l’exposició i taller d’identificació de fotografies duta a terme a partir del fons «Fotografia Carreras» entre els dies 7 de setembre i 21 d’octubre de 2018. L’experiència va servir per millorar la descripció de moltes fotografies anònimes i propiciar l’edició d’un catàleg amb les aportacions dels assistents a l’exposició-taller. Atesa la vinculació dels fotògrafs de la saga Carreras amb el món de l’esport local de la capital del Maresme, el fons presenta milers de fotografies relatives a futbol, bàsquet, atletisme, ciclisme… L’experiència sovint ha estat considerada un crowdsourcing (‘proveïment participatiu’) per bé que caldria categoritzar-la més aviat com una activitat adreçada al crowd wisdom (‘saviesa col·lectiva’).