Diputació de Girona
back to top
 

Julio Quílez

Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell

Julio Quílez

Julio Quílez és llicenciat en el grau de geografia i història, té el Màster en arxivística per la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Postgrau en gestió de documents electrònics per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Ha estat vinculat amb el Departament de Cultura com a tècnic i director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Camp entre 1998 i 2001 i, des de 2009, com a director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. Entre els anys 2001 i 2009 va treballar a la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya (Departament de Justícia), primer com a responsable de l’Arxiu Central dels Jutjats Penals de Barcelona i, amb posterioritat, com a coordinador de les Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Xarxa. En el plànol acadèmic, és autor de diversos treballs i ponències en congressos i revistes especialitzades d’arxivística i ha exercit de professor en diferents edicions del Màster d’arxivística de la Universitat Rovira i Virgili, així com del Postgrau en gestió de documents electrònics de la UAB.

Experiències

«Recuperació i difusió de la memòria dels Jocs Olímpics de Barcelona ’92 de la subseu olímpica de la Seu d’Urgell»

Entre els anys 2014 i 2016 es van ingressar a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell els fons de les dues institucions vinculades directament amb la celebració i organització dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 a la subseu olímpica de la Seu d’Urgell: el Club Cadí Canöe-Kayak i el Parc Olímpic del Segre. Els dos fons es troben inventariats i el seu contingut permet reconstruir els antecedents, l’execució i la vida esportiva al voltant de les olimpíades. S’ha de tenir present que, a diferència de moltes altres seus olímpiques d’arreu del món, tant el Club Cadí (amb més de cinquanta anys d’història) com el Parc del Segre han mantingut la seva activitat i instal·lacions després de l’esdeveniment olímpic i a l’actualitat són un dels referents més importants del piragüisme mundial.
Des de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell s’ha fet una tasca intensa de difusió del contingut dels fons, tant pel que fa a l’organització d’exposicions (amb motiu del 50è aniversari del Club Cadí Canoë-Kayak, el 2014, i, principalment, amb motiu de la celebració del 25è aniversari de les Olimpíades de 1992, portada a terme l’any 2017), com des del suport a la publicació de diferents monografies i articles de divulgació.
En paral·lel a la documentació d’aquestes dues institucions, l’Arxiu Comarcal custodia altres fons que contribueixen al coneixement de l’esdeveniment olímpic de 1992 des d’un punt de vista fonamentalment audiovisual, i destaquen per la seva rellevància els fons de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Ràdio Seu i Artur Carné, un dels fotògrafs acreditats que va cobrir oficialment les competicions.