Diputació de Girona
back to top
 

Kenth Sjöblom

Vicepresident de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius; director sènior de recerca de l'Arxiu Nacional de Finlàndia

Kenth Sjöblom

Kenth Sjöblom treballa com a director sènior de recerca a l’Arxiu Nacional de Finlàndia des de l’any 2005. D’aquest càrrec estant, també ha participat activament en la cooperació dels arxius nacionals dels països nòrdics en l’àmbit dels arxius privats. Així, va representar Finlàndia en un grup de treball en el marc d’un projecte d’avaluació comparativa sobre arxius privats. Sjöblom també coordina diversos afers internacionals de l’Arxiu Nacional de Finlàndia.
Actualment és vicepresident de la Secció d’Arxius de l’Esport (SPO) del Consell Internacional d’Arxius (ICA), una secció permanent de l’organització des del 2008. Com a membre directiu d’aquesta secció, també va formar part de la Junta Executiva de l’ICA fins al 2016.
Va ser president de l’Associació Finlandesa d’Arxivistes durant el període 2008-2018, després d’haver-ne estat conseller i secretari tresorer a començament dels anys 90.
Abans d’ocupar el lloc actual a l’Arxiu Nacional de Finlàndia, Sjöblom va treballar com a investigador (arxivista) a l’Arxiu de l’Esport de Finlàndia durant els anys 1988-2004, una de les raons per les quals ben aviat va esdevenir membre de la Junta Directiva de l’SPO.
Kenth Sjöblom també va ser un dels membres fundadors de l’Associació Finlandesa per la Història de l’Esport, inaugurada el 1992, on va ocupar el càrrec de secretari tresorer entre el 1992 i el 2004. És membre del Comitè Europeu d’Història de l’Esport (CESH). Ha presentat articles en un gran nombre de congressos sobre història de l’esport i ha organitzat sessions sobre arxius de l’esport. A més a més, és autor de diversos llibres i articles sobre la història de l’esport a Finlàndia. És coautor, per exemple, de l’obra pels 100 anys d’història de la Federació Finlandesa de Futbol i el Comitè Olímpic de Finlàndia.

Ponència

«Directori internacional de la Secció d’Arxius de l’Esport (ICA/SPO)»

Quan la Secció d’Arxius de l’Esport (SPO) del Consell Internacional d’Arxius (ICA) va començar a funcionar l’any 2004, va establir entre els seus objectius la comesa de crear un directori d’arxius de l’esport.
Aquest directori hauria de servir com a instrument per a difondre arreu del món informació sobre centres o institucions que treballen amb arxius de l’esport (emmagatzematge, tractament, accés i difusió). Ara, gràcies a la Secció d’Arxius de l’Esport de l’ICA, aquest directori ja és una realitat. El directori també proporciona l’enllaç dels llocs web públics de les associacions i institucions, en cas que en tinguin.
Són els membres de la Junta Directiva de l’SPO de l’ICA els responsables de gestionar el directori. Tanmateix, cada arxiu, museu o centre que proporciona informació és responsable de la informació que envia al directori.
El Directori d’Arxius de l’Esport s’actualitzarà cada any, però durant el primer any serà possible proporcionar informació cada mes.
Els objectius principals del Directori són, per tant, funcionar com a punt d’informació sobre arxius de l’esport de tot el món, distribuir informació bàsica per a investigadors i d’altres interessats a contactar amb propietaris d’arxius d’esports, així com funcionar com a referència en línia per a les col·leccions.
Aquesta presentació del Directori serveix de resum per a entendre quin tipus d’informació contindrà.