Diputació de Girona
back to top
 

David C. Sutton

Arxiver i historiador expert en arxius de literatura i art i membre de la Secció ICA-SAHR

David C. Sutton

David C. Sutton ha desenvolupat una varietat inusual de funcions i activitats professionals durant els últims cinquanta anys. Ha estat arxiver literari, catalogador de la Biblioteca Britànica, especialista en drets d’autor i propietat intel·lectual, investigador d’arxius i editor de llocs web, polític local i líder d’entitats municipals, administrador de diverses organitzacions benèfiques, especialista en transport i gerent d’una empresa d’autobusos, estrateg urbà, historiador de l’alimentació i conferenciant sobre polèmiques sobre l’alimentació, defensor del comerç just i activista dels drets humans i organitzador de campanyes contra l’apartheid.

Ha publicat a bastament sobre arxius literaris, sobre «arxius en risc» i sobre drets d’autor, i ha escrit dos llibres de la història de l’alimentació. Se’n pot trobar informació més detallada a l’entrada de la Viquipèdia sota l’epígraf «David Sutton (arxiver)»: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Sutton_(archivist) i a la seva pàgina web de la Universitat de Reading: https://www.reading.ac.uk/­library/­contact/staff/d.c-sutton.aspx

Ponència

«Archival evidence for the role of sport in the anti-apartheid moviment»
(‘Evidència arxivística del paper de l’esport en el moviment contra l’apartheid’)

David C. Sutton és arxiver literari i des de fa molt de temps membre actiu del Consell Internacional d’Arxius (ICA) . Com a president de la Secció d’Arxius de Literatura i Art (SLA), va ser membre de la Junta Executiva de Govern de l’ICA del 2010 al 2021 i un dels membres de l’associació que va redactar la nova Constitució inclusiva de l’ICA el 2012.

Actualment és membre de la Secció d’Arxius i Drets Humans (SAHR) de l’ICA. Durant molts anys també va ser membre del moviment antiapartheid del Regne Unit, va parlar en plataformes contra l’apartheid en una gran quantitat de reunions i, entre altres funcions, va exercir com a vicepresident de l’organisme d’autoritats locals contra l’apartheid.

L’any 1998 va ser un dels primers convidats que va rebre Cheryl Carolus, la nova alta comissionada sud-africana a l’alta comissió sud-africana de Trafalgar Square, Londres; això va fer que pogués accedir a un edifici, a l’exterior del qual s’havia manifestat moltes vegades en els últims trenta anys.

En aquesta presentació aplega els seus coneixements sobre arxius personals i els seus coneixements sobre campanyes contra l’apartheid.

Parlarà d’algunes de les fonts d’arxiu del moviment antiapartheid, en relació amb l’esport (especialment el rugbi, el criquet i els Jocs Olímpics). Els actes esportius van proporcionar algunes de les oportunitats més destacades per a les protestes contra l’apartheid i (com passa amb molts règims repressius en l’actualitat) l’esport tenia un paper important en els intents de legitimar i normalitzar el brutal règim supremacista blanc a Sud-àfrica.

La xerrada comença amb una revisió del mateix Archive of the Anti-Apartheid Movement (que es troba a la Bodleian Library, Oxford, Regne Unit), i el compara amb els articles sobre protestes en el món de l’esport al Wales Anti-2 DC Sutton: Anti-Apartheid Summary Apartheid Movement (celebrat a la Biblioteca Nacional de Gal·les, Aberystwyth), el Non-Racial Sports History Project (a la Universitat de Witwatersrand) i l’African Activist Archive (a la Universitat Estatal de Michigan, EUA).

Per tant, Sutton té en compte algunes de les limitacions dels arxius de les organitzacions en aquest camp i la consegüent importància dels documents personals dels principals activistes.

Els estudis pràctics són els articles de dos activistes destacats a SAN-ROC (el Comitè Olímpic no racial de Sud-àfrica), el poeta Dennis Brutus (els articles del qual es troben a la Universitat Northwestern, EUA; Universitat de York, Regne Unit, i Universitat Brunel, Regne Unit) i Sam Ramsamy (els articles del qual es troben principalment a la Universitat del Cap Occidental, Sud-àfrica). També es fa referència i es descriuen els arxius dels activistes Freda Troup, a la Biblioteca Britànica, de Londres, i Peter Hain, a la Biblioteca Nacional de Gal·les.

La importància de l’esport en el moviment contra l’apartheid és la clau de la presentació: la importància que va tenir per al règim sud-africà i la seva importància com a àrea efectiva de protesta i campanya contra l’apartheid. (Només es fa referència de passada a l’Arxiu de la Fundació Nelson Mandela, que serà tractat en detall per la ponent següent.)