Diputació de Girona
back to top
 

Albert Llovera

Esportista d’elit andorrà

Albert Llovera

Actualment competeix en ral·li al Campionat del Món, al Campionat de Ral·lis de Terra espanyol, al Mundial de Rallycross i al Ral·li Dakar. Ha col•laborat amb la NASA. Com a ortopeda i enginyer gràfic, es dedica al disseny de dispositius d’adaptació a la conducció. Té una botiga d’ortopèdia.

Els seus inicis com a esportista d’elit van ser en el món de l’esquí. Als 17 anys va competir als XIV Jocs Olímpics d’Hivern a Sarajevo. Un any més tard, el 1985, mentre participava en la Copa d’Europa d’esquí, va patir un greu accident que li va provocar una lesió medul·lar i va quedar paraplègic. Poc després es va traslladar als Estats Units, on va competir en un equip de bàsquet paralímpic amb el qual va arribar a ser subcampió mundial.

L’any 1987 va fer el salt a l’automobilisme. Va participar en competicions de quads i després al Campionat de Velocitat de Catalunya. L’any 2001 es va passar als ral·lis amb la marca Fiat i va competir al Campionat d’Espanya de Ral·lis, tant d’asfalt com de terra, i al Campionat del Món, amb la qual cosa es va convertir en el primer pilot de ral·li que competia amb una discapacitat. El 2010 va tornar a participar en el Campionat Mundial a bord d’un Fiat Punto Abarth S2000, vehicle adaptat amb el qual podia controlar totes les funcions amb les mans. Després de dos anys al Campionat Mundial de Ral·lis, va tornar a Espanya i al cap d’un parell d’anys més va començar a competir al Ral·li Dakar. El 2014 i el 2015 va competir al Dakar amb l’equip Buggy de França, i el 2016 i el 2017 va ser fitxat per la marca txeca Tatra i va competir al Dakar en camió. Un repte més, assolit amb una bona classificació: 24 de la general.

La seva experiència de superació personal s’ha plasmat en el documental Les ales del fènix, dirigit per José María Borrell i estrenat l’any 2005, i en el llibre No limits, publicat per ell mateix en col·laboració amb Jordi Cantavella, l’any 2011.

Ponència

No límits