Diputació de Girona
back to top
Organitzadors

Consell Internacional d’Arxius / Secció Internacional d’Arxius de l’Esport

Diputació de Girona

Ajuntament de Girona

Generalitat de Catalunya

Data i lloc

9 octubre de 2018

EspaiCaixa Girona – “la Caixa” Obra Social.

Plaça Poeta Marquina,10

A qui s’adreça

A esportistes, clubs, entitats, federacions esportives, arxivers – gestors de documents, historiadors, periodistes, investigadors, metges, fisioterapeutes, empreses i universitats (alumnes i professors) vinculats a la salut, l’esport, la història, la sociologia, etc.

Col·laboradors

Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya – Consell Català de l’Esport, Associació d’Arxivers de Catalunya, Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport – Blanquerna, Arxiu Municipal de Barcelona, Arxiu Metropolità de Londres, Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES), i Fundació “la Caixa”

Periodicitat

Biennal

Inscripció

Gratuïta
Període d’inscripció del 3 de setembre al 4 d’octubre
Places limitades

Servei de Traducció simultània
Secretaria

Servei d’Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona.

Pujada de Sant Martí, 4-5, 17001 Girona.
Tel.34 972 18 48 40.

esportarxiu@ddgi.cat

Objectius generals

El Consell Internacional d’Arxius (ICA), mitjançant la Secció d’Arxius de l’Esport (ICA/SPO), vol fer conèixer als governs i a la ciutadania la necessitat de preservar i conservar els arxius de totes les persones i institucions públiques i privades, associacions i entitats vinculades al món de l’esport.

Les accions de l’ICA, mitjançant l’ICA/SPO, estan orientades a conscienciar la societat de la necessitat d’organitzar, preservar, difondre i facilitar l’accés a la documentació i informació produïda per les associacions, clubs, federacions, entitats esportives i els mateixos esportistes, ja que són una peça fonamental que configura la memòria personal i col·lectiva del món de l’esport i de les societats.

La complexitat de la gestió del món de l’esport té nombroses  confluències amb altres professionals, com són, per exemple, els vinculats a la salut, el periodisme i els mitjans de comunicació, la història, l’arxivística, les ciències polítiques, la legislació, l’economia, la filosofia, les ciències de l’activitat física i l’esport i l’enginyeria, entre d’altres.

L’ICA/SPO, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya promouen la realització a la ciutat de Girona d’un seminari biennal sobre els arxius de l’esport que ha de servir per materialitzar els objectius anteriors.

Objectius específics

En aquesta primera edició volem presentar la visió de nou professionals amb una notable experiència vinculats a l’esport a través de les seves pròpies disciplines: esport, història, periodisme, salut i arxivística – gestió documental.

Aquests professionals han d’aportar la seva capacitat d’entendre i fer entendre la transcendència que té l’esport en la societat a tots els nivells, com a element de transmissió de valors, d’integració, de canvi i de superació.

Han de ser un canal de transmissió a la societat capaç de motivar i promoure els objectius de l’ICA/SPO. Aquests objectius van encaminats a conscienciar la societat sobre la necessitat d’organitzar, preservar, difondre i facilitar l’accés als arxius vinculats al món de l’esport.

La seva contribució al seminari ha d’anar orientada a sensibilitzar tots els actors que intervenen en el món de l’esport (clubs, federacions i organismes nacionals i internacionals, empreses, patrocinadors, metges, fisioterapeutes, periodistes, historiadors, arxivers, enginyers, àrbitres, entrenadors, professors, etc.) de la importància de preservar els documents que conformen una part essencial de la memòria col·lectiva d’un país.

És fonamental que parlin de la gestió, ús i explotació que fan de la documentació i la informació que han acumulat al llarg dels anys tant des del punt de vista personal com professional.

Ponents

Fina Solà

Presidenta de la Secció d’Arxius de l’Esport del Consell Internacional d’Arxius (ICA/SPO).

Dr. Xavier Pujadas

Doctor en història especialitzat en recerca sobre la història social de l’esport.

Dr. Ramon Olivé

Cap del Departament de Medicina de l’Esport del Consorci Sanitari de Terrassa - CAR de Sant Cugat del Vallès.

Daniel Marcos

Professor de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) de la Universitat de Girona.
tim_harris

Tim Harris

President de la Secció dels Arxius Locals, Municipals i Territorials (SLMT) del Consell Internacional d’Arxius (ICA) i membre de la Secció dels Arxius de l’Esport.

Programa i ponències

09.00-09.30

Lliurament de documentació

09.30-10.00
10.00-10.45
Iniciatives internacionals sobre els arxius de l’esport

a càrrec de Fina Solà, presidenta de la Secció d’Arxius d’Esports del Consell Internacional d’Arxius

10.45-11.30
No límits

a càrrec d’Albert Llovera, pilot d’automobilisme i ortopeda

11.30-12.00

Pausa i cafè

12.00-13.00
Entre la memòria i l’oblit.
Contribucions a una estratègia per a la preservació material i documental de la història de l’esport

a càrrec del Dr. Xavier Pujadas, director del Grup de Recerca en Esport i Societat de la Universitat Ramon Llull

13.00-13.30
El rendiment curricular de l’esportista

a càrrec del Dr. Ramon Olivé, cap del departament de medicina de l’esport del Consorci Sanitari de Terrassa – CAR de Sant Cugat

13.30-14.00

Debat

14.00-16.00

Dinar

16.00-16.45
La importància de conservar les imatges a la televisió. Com han canviat els temps

a càrrec d’Imma Pedemonte, periodista esportiva

16.45-17.15
La gestió de la documentació clínica en fisioteràpia. Processament de dades clíniques de diagnòstic i rehabilitació esportiva

a càrrec de Daniel Marcos, professor del grau de fisioteràpia de l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de la Universitat de Girona i fisioterapeuta al centre SOMA, de fisioteràpia i osteopatia

17.15-18.15
Arxius dels Jocs Olímpics. El cas de Barcelona 92

a càrrec de Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Arxiu Municipal de Barcelona

The London approach to documenting the 2012 Olympic Games

(L’enfocament de Londres per a documentar els Jocs Olímpics de 2012), a càrrec de Tim Harris, Assistant Director, Access. London Metropolitan Archives

18.15-18.45

Debat

Galeria de fotos